İmplant Fiyatları 2021 | Zirkonyum Diş Fiyatları 2021 Ankara İstanbul
Tıkla Ara!
İmplant ve Estetik Diş Hekimliği

Estetik Diş Hekimliği

Sedasyon Nedir? Nasıl Yapılır?

Sedasyon Nedir? Çocuklarda Sedasyonla Diş Tedavisi

Çocuklar ve yetişkinler için kullanılabilen sedasyon yöntemi sayesinde diş hekimi korkusu olan hastalarında tedavilerinin kolaylıkla yapılabildiğini söyledi. (Bakınız, Diş Hekimi Korkusu)

Sedasyon yöntemi, genel bir anestezi olmamakla birlikte hastaya burun yoluyla verilen Azot Protoksit ve Oksijen gazının hastayı tam olarak uyutmadan her türlü konuşmaya cevap verebilecek durumda tedaviye hazır halde bırakan, korkusuz ve endişesiz bir yöntemdir. Sedasyon işlemine başlamadan önce hastanın tansiyonu ve oksijen seviyesini kontrol eden bir cihaz bağlanarak hasta izlemeye alınır. Cihaz ayarlandıktan sonra hastanın burnuna takılan özel bir aparat yardımıyla sedasyon işlemi başlar. Mide bulantısı gibi sorunları da ortadan kaldıran sedasyon yönteminde doktorun hastayla olan diyaloğu tedavi boyunca devam ediyor. Tedavi süresince bilinci açık olan hasta ağzını açması gibi basit istekleri rahatlıkla yerine getirebilecek durumdadır. 

 

Diş Hekiminden Korkan Çocukların Diş Tedavileri Artık Rahatça Yapılabilecek.

Sedasyon sayesinde dental fobi dediğimiz diş hekimi korkusu olan çocuklarda tedavi sırasında bilinçaltında oluşabilecek psikolojik travmaların da önüne geçmektedir. Aynı zamanda tansiyonlu hastalar ve kalp hastalarında anestezi ortamının daha rahat gerçekleşmesini sağlar. Sedasyon, çocuğunuzun diş hekimi ve diş tedavisi ile ilgili pozitif bir deneyim yaşamasını amaçlar. Burada kullanılan ilaçlar da anestezi ilaçlarıdır. Ancak genel anesteziye (narkoz) kıyasla hem dozları düşüktür hem de kullanılan ilaç sayısı azdır. Sedasyonda kullanılan ilaçların dozu çocuğunuzun ihtiyacına göre belirlenir. Sedasyondaki uyku düzeyi genel anestezideki kadar derin değildir. Çocuğu hafif bir uyku durumunda tutmak diş tedavisi için çoğu kez yeterlidir. Sedasyonu narkozdan ayıran diğer özellik işlem süresince çocuğun kendi solunumunun devam etmesidir. Bu nedenle solunumu sağlamak için boğaza tüp yerleştirmeye gerek yoktur. (Bakınız, Sedasyon İle Diş Hekimi Korkusu Sona Eriyor)

 

Yetişkinlerde Sedasyon

Yetişkinlerde sedasyon burun yoluyla yapılabildiği gibi intravenöz (damariçi) dediğimiz yöntemle tek seansla birçok diş tedavisi yapılabilir ve tedavi sonrasında hasta rahatlıkla evine gidebilir. Bu yöntem ile hasta, korku hissinin yerini rahatlamaya bıraktığı güvenli bir ortamda herhangi bir acı hissetmeden sağlığına kavuşabilir.

 

Sedasyon Güvenli mi?

Güvenlik sınırları içerisinde uygulandığında hastada herhangi bir yan etkisi gözlenmeyen sedasyon yöntemi, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde uygulanabilecek güvenli bir yöntemdir. Her gün soluduğumuz havada bulunan azot maddesi ve oksijen gazının belirli oranlarda karışımında oluşan sedasyonun insana herhangi bir zararı olması beklenmez. Dünyada 1800’ lü yıllardan bu yana uygulanan sedasyon yöntemi ülkemizdeki kullanımı yeni yeni yaygınlaşmaktadır. Sedasyon yönteminin uygulamadaki önemi, diş hekimi korkusu olan çocuk ve yetişkin bireylerin tedavi edilmesindeki zorluklara, genel anesteziye gerek kalmadan hem hasta hem de diş hekimi açısından rahat, güvenli ve uygulama kolaylığı olan bir çözüm sunmuş olmasıdır.