Kompozit Dolgular Nasıl Yapılır?
Kompozit dolgular, hazırlanmış kavitelere tabaka tabaka yerleştirilir ve her tabaka özel bir ışık ile sertleştirilir. Bu işlem bitince kompozit dolgular dişe göre şekillendirilir ve düzeltilir. Bu dolguların en büyük avantajları estetik olmalarıdır. Ayrıca bu dolgular dişlere iyice bağlandığı için diş dokularını destekler, kırılmaları ve sıcaklık geçmesini engeller. Kompozitler, yalnızca çürükleri restore etmek için değil, dişlerin rengini ve biçimini değiştirerek kozmetik etkileri için de kullanılabilmektedirler. Günümüzde en çok tercih edilen diş dolgusu türüdür.
Kompozit Dolgunun Avantajları Nelerdir?
Kompozit dolgu yani beyaz dolgular, hem renkleri sebebi ile hem de diğer özellikleri dolayısıyla oldukça avantajlı dolgulardır. Kompozit dolgular diş rengine yakın olduğu için estetik açıdan hastayı rahatsız etmez, gülme gibi eylemleri kısıtlamaz.. Kompozit dolgular, dişleri sıcak ve soğuk hassasiyetine karşı korur.
Kompozit Dolguların Dezavantajı Nedir?
Kompozit dolguların dezavantajı, amalgam dolguya oranla daha maliyetlidir.Dayanma süresi amalgam dolgu kadar uzun olmayabilir.
Bir Kompozit Dolgu Uygulaması Örneği
Kompozit restorasyonlar sonrası hastalara uyarılar. Kompozitlerde de artık aynı seansta polisaj işlemi yapılabilmektedir. Ancak çok büyük restorasyonlar ya da çok diş için yapılan seri restorasyonlarda hastayı bir defa daha kontrole çağırıp varsa gerekli düzeltmeleri yapmak hem estetik hem fonksiyon açısından çok daha iyi olacaktır.
Bu materyallerle ön dişlerde çok büyük kayıplar restore edilebilmekte bu nedenle hastaların ısırmada dikkatli olmalarının bu restorasyonların ömrünü uzatacağının da anlatılması gerekmektedir.Özellikle (fasial) yüzde yapılan uygulamalardan sonra ne kadar iyi polisaj yapılmış olsa da boyayabilen yiyecek ve içeceklerin dolguların renklerini değiştirebileceği yine hatırlatılmalıdır.Aşınma nedeni ile restore edilmiş dişlerde daha çok dikkat edilmesi gereken şey de hastaya çok sert olmayan diş fırçaları önermek ve fırçalama yöntemlerinde düzeltmeler yapabilmelerini sağlamaktır. Bu öneriler geniş (fasial) yüz restorasyonları için de geçerlidir. Hastayı bir defa daha kontrole çağırıp varsa gerekli düzeltmeleri yapmak hem estetik hem fonksiyon açısından çok daha iyi olacaktır.
Inlay - Onlay Dolgular
Büyük dolgu gerektiren dişlerde kompozit yada amalgam dolgu yerine hem estetik hem de dayanıklı olması nedeniyle porselen inlay-onlay uygulanabilir.
Yapım aşamasında porselen kuronlara göre dişte daha az madde kaybı gerektirdiği için inlay- onlay dolgular tercih edilir. Sadece çürük temizlenip dişin ölçüsü alınır. (Bakınız, Zirkonyum Diş Kaplamaları)Laboratuarda hazırlanan porselen inlay dolgular daha sonra dişlere özel yapıştırıcılarla (adhesive sistemler) yapıştırılmaktadır. Özellikle büyük madde kaybı olan dişlere öncelikle kanal tedavisi uygulayıp gerekirse dişetinde basit cerrahi düzeltmeler yapıp üzerine onlay laboratuarda hazırlanan porselen yada kompozit dolgu yapılır. Bu sayede dişin yada dolgunun kırılma riski oldukça düşüktür. (Bakınız, Gingivoplasti Diş Eti Manikürü)
IPS porselen (Leucide reinforced pressable porcelain) dolgular:
Doku dostu dolgulardır, biyolojik uyumları en yüksek olan malzemelerdendir. İleri teknoloji ile üretilirler Porselen dolgu yönteminde ağızdaki sağlıklı diş dokusuna zarar verilmez. Normal dolguda açılan diş kavitesi üzerinde yapılan birkaç değişiklik ile diş porselen dolguya hazır hale getirilmektedir. Ayrıca bu porselenler dişin sertliğine en yakın ve dişeti ile en uyumlu malzemelerdir. Sertliği dişin mine dokusuna çok yakın olduğu için diğer porselenler gibi dişleri aşındırmaz , kompozit dolgular gibi de aşınmaz. Özellikle büyük madde kayıplarında, kompozit dolgu veya kuron (kaplama) yerine tercih edilmelidir.