İmplant Fiyatları 2021 | Zirkonyum Diş Fiyatları 2021 Ankara İstanbul
Tıkla Ara!
İmplant ve Estetik Diş Hekimliği

Estetik Diş Hekimliği

Diş Apsesi ve Tedavisi

Diş Apsesi Yanak Şişmesi?

Diş hekimliği için en önemli sorunlar listesinin başında enfeksiyonlar yani diş apseleri gelir. Bu enfeksiyonlar yumuşak dokulara birlikte, daha derin alanları etkileyerek hayati tehdit boyutlarına ulaşabilirler. Diş hekimliğinde tanı ve tedavideki tüm gelişmelere rağmen, fasyal alan enfeksiyonları, değişkenlik göstermeleri ve ciddi komplikasyon potansiyelleri olması nedeniyle, önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Bu nedenle diş hekimleri bu tip vakalarda erken teşhis ve tedavi konusuna önem vermelidirler.

Genellikle insanlar diş çürümelerini fazla önemsemezler. (Bakınız, Diş Çürükleri) Ancak, zamanında ve doğru şekilde müdahale edilmediğinde, sorun büyür ve cerrahi müdahale gerektiren enfeksiyonlara kadar gidebilir. Diş çürümeleri ilk olarak dişin dış yüzeyinde başlar. Eğer önlem alınmazsa dış yüzeydeki bakteri dişin özüne ilerleyerek enfeksiyon oluşturur. Köke ulaşan enfeksiyon zamanla çevre kemiğe yayılır. Diş apsesi olarak bilinen bu enfeksiyon eğer kemiğe ulaşırsa, bu durum diş kaybı ile sonuçlanır. Enfekte diş kökü yanakta şişme ve ağrıya neden olabilir. (Bakınız, Diş Ağrısı) Eğer kök ölürse, ağrı hissedilmeyecek, fakat yayılan enfeksiyon ileride yakın bölgelerdeki kemiğe de zarar verecektir. Enfeksiyonun bir bölümü olarak oluşan irin, çene boyunca bir kanalı aşındırabilir ve diş eti üzerinde bir şişme ya da içi irinle dolu bir deri lezyonuna yol açabilir.

Diş Apsesi, iltihap, Abse, apse, ilaç, antibiyotik


Diş Apsesi Belirtileri

  •     Dişte süreklilik gösteren zonklama şeklinde ağrılar;
  •     Sıcak ve soğuk gıdalar karşı aşırı hassasiyet; (Bakınız, Diş Hassasiyeti)
  •     Çiğneme yaparken duyulan ağrı;
  •     Boyunda şişmiş lenf düğümleri
  •     Ateş ve genel vücut kırgınlığı.


Diş Apsesi Teşhis

Eğer dişinizde sürekli ve zonklama tarzında bir ağrı varsa, çiğnerken ağrı duyuyorsanız ya da sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassassanız apseli bir dişiniz olabilir. Hafif ateş, boyunda şişmiş lenf düğümleri olabilir ve genel olarak kendinizi iyi hissetmezsiniz.

 

Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Apsesi Nasıl Patlatılır, Diş İltihabı Nasıl Geçer?

Diş hekiminize gitmeden önce, aspirin ya da başka bir ağrı giderici alarak apse ağrısını geçirmeye çalışabilirsiniz. Yalnız, aspirini doğrudan dişinizin ya da çevre dokunun üzerine uygulamayın. Ağzınızı saat başı ılık, tuzlu suyla çalkalamak yatıştırıcı olabilir ancak tedavi edici değildir.


Geçmişte, apseli bir dişe yapılan tek tedavi, dişin çekilmesiydi. Belirli koşullar altında diş çekimi yine de uygun olabilir. Ancak, günümüzde diş hekimleri genellikle apseli dişleri iyileştirme yoluna gitmektedir. (Bakınız, Diş Çekimi)

İlk adım olarak, diş hekiminiz büyük bir olasılıkla enfeksiyonu gidermek için bir antibiyotik tedavisi uygulayacak. böylece enfeksiyonun vücudunuzun diğer bölümlerine yayılmasını önleyecektir. Rahatlamanız için ayrıca reçeteye ağrı giderici ilaçlar yazabilir.

Dişinizi kurtarmak için diş hekiminiz, o bölgeyi uyuşturarak o dişin diş özü yuvasına bir delik açabilir. Bu basıncı azaltacaktır. Diş özü yuvası temizlenir, dezenfekte edilir ve hareket etmeyecek şekilde bir maddeyle doldurulur. Apseli diş temizlendikten sonra eğer şişme devam ediyorsa, diş hekiminiz aktinomikoz adı verilen bir hastalık olup olmadığını anlamak için özel bir kültür yapmayı isteyebilir.

Bir sonraki adımda diş hekimi diş içine geçici bir dolgu koyacaktır. (Bakınız, Dolgu Türleri) Enfeksiyon temizlendikten sonra diş hekimi büyük bir olasılıkla sizi birkaç ay içinde tekrar görmek isteyecektir. Tekrar gördüğünde ise apsenin bıraktığı boşlukta kemik ve dokunun büyüyüp büyümediğini saptamak için dişin röntgeni çekilecektir. Eğer boşluk sağlıklı görünüyorsa, tedavi biter. Diş apsesi Enfeksiyon devam ederse, ek tedaviler gereklidir ve diş hekimi sizi hastalıklı dokunun (zaman zaman kökün ucunu da içeren bir küçük kısım) ortadan kaldırılması için ameliyat edecek olan bir uzmana gönderebilir.