İyi bir ağız hijyeninin sağlanması için mutlaka hergün düzenli olarak dişler fırçalanmalıdır. Bunun yanında diş fırçasının düzenli aralıklarla ya da eskidiği zaman veya ağır grip gibi hastalıklar geçirdikten sonra değiştirilmesi temizliğin sağlanması, korunması ve fırçanın bakterilerden temizlenmesi için gereklidir.
Ağzınız birçok değişik baterinin yuvasıdır ve yaşadıkları bu yuvadan diş fırçanıza sıçrayarak buraya da yerleşebilirler. Bu sadece fırçanın kullanılması sırasında değil aynı zamanda fırçanın saklanması sırasında da olabilir. İster inanın ister inanmayın, fırçalarınız da bakteriler yaşarlar.
Aşağıda diş fırçanızın bakımı ile ilgili Amerikan Dişhekimleri Birliğinin önerdiği bazı ipuçları bulabilirsiniz:
Diş fırçanızı asla başkalarıyla paylaşmayın. Nasıl grip ya da nezle olduğunuzda başkalarına geçirebiliyorsanız aynı şekilde fırçanın paylaşılması da vücut sıvılarının ve dolayısıyla enfeksiyonların ve bakterilerin kişiden kişiye geçmesine neden olabilirler.
Diş fırçanızı kullandıktan sonra bol suyla durulayın. Diş fırçanızı kullandıktan sonra kıllarının arasında diş macunu ve artık kalmayacak şekilde musluk altında yıkayın. (Bakınız, Diş Fırçalama Eğitimi)
Diş fırçanızı dik konumda saklayın ve kurumasını sağlayın. Eğer birden çok kişinin diş fırçası mevcutsa bunları ayrı fırça kaplarında saklayın ve böylece birbirlerine demelerini engelleyin. Ayrıca fırçaları kapalı kaplarda saklamayın çünkü kapalı ve ortamlar mikropların çoğalmasına neden olurlar.
Diş fırçasının değiştirilmesi. Birçok dişhekimi diş fırçanızı her üç ayda bir değiştirmenizi önerir. Unutmayın çocukların diş fırçalarının yetişkinlerin diş fırçalarına göre daha sık değiştirilmesi gerekir. Ayrıca, diş fırçanızı sık sık kontrol ederek yıpranma, kıllarında ayrılma olup olmadığını kontrol edin, bu belitiler diş fırçanızın artık değiştirlmesi gerektiği anlamına gelir. Unutmayın yıpranmış bir diş fırçası gerektiği gibi diş temizliği yapamaz.
Sağlıklı gülüşler dilerim…
Dr. Ebru Keskineğe Konyar