İmplant Fiyatları 2021 | Zirkonyum Diş Fiyatları 2021 Ankara İstanbul
Tıkla Ara!
İmplant ve Estetik Diş Hekimliği

Ramazan’da Ağız Kokusuna Dikkat!

Ramazan Ayında Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?

Oruç nedeniyle yemek yenilmemesi sonucu ağzın içini temizleyen tükürük bezlerinin az salgılanması, ağız kokusunun şiddetini artırıyor.

Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tamer Akaoğlu, “diş, dil ve diş etleri gün içinde düzenli şekilde fırçalanırsa, ağız kokusunun önüne geçilebilir” dedi.

Prof. Dr. Tamer Akaoğlu, ağız kokusunun ağız kanserinden, diş çürüğüne, akciğer hastalıklarından, mide rahatsızlıklarına kadar birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabileceğini söyledi. Normalde hemen herkesin ağzında kokunun oluşabileceğini ancak, bunun gün içinde çok fazla fark edilmediğini belirten Akaoğlu, yeme içme nedeniyle oluşan salyaların ağzın içini yıkaması sonucu ağız kokusunun azaldığını kaydetti.

Akaoğlu, Ramazan ayında ise oruç nedeniyle tükrük bezlerinin gerektiği kadar salgılanmadığını ifade ederek, şunları söyledi: “Yeme içme ne kadar az olursa ağızdaki salya oranı o kadar düşer. Vücut, tükürük bezi salgılamaz. Bu nedenle, mikrop varlığı açısından vücudun en pis yeri olan ağız, temizlenemediği için sürekli kirli kalır. Bu da, zaten var olan ağız kokusunun şiddetini artırır ve çevreyi rahatsız edecek boyutlara ulaştırır. Daha çok açken ortaya çıkıyor gibi görünen ağız kokusunun asıl nedeni budur.” (Bakınız, Ağız Kokusu)

 

Gün İçinde Fırçalanmalı

Akaoğlu, ağız kokusunun önlenebilmesi için tükürük bezlerinin yaptığı işi kişinin kendisinin yapması gerektiğini belirterek, “Diş, dil ve diş etleri gün içinde düzenli şekilde fırçalanırsa, kokunun önüne geçilebilir. Macunun kaçması sonucu orucunun bozulacağından endişe edenler, dişini süpürge görevi üstlenecek fırçayla diş macunu kullanmadan da temizleyebilir” dedi.

Ayrıca, Ramazan ayında genellikle, sahurda yemek yedikten sonra dişlerin fırçalandığını ve iftara kadar bir daha dişlerin temizlenmediğini vurgulayan Akaoğlu, bunun son derece yanlış bir davranış olduğunu, sağlıklı ağız için dişlere sürekli aynı özenin gösterilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Yutulmadığı Müddetçe Sorun Değil!

Konya İl Müftülüğü Fetva Kurulu ise diş fırçasıyla birlikte kullanılan macunun ya da fırçada kalan macun kalıntılarının fırçalama sırasında boğaza kaçması durumunda orucun bozulacağını kaydetti.

Macun kullanılmadan ya da iyi temizlenmiş diş fırçası ile fırçalamanın bir sakıncasının olmadığını belirten kurul, “Macun kullanılırken de boğaza kaçmadığı sürece bir sakınca yoktur” dedi. (Bakınız, Diş Fırçalama)