İmplant Fiyatları 2021 | Zirkonyum Diş Fiyatları 2021 Ankara İstanbul
Tıkla Ara!
İmplant ve Estetik Diş Hekimliği

Düzgün Beslenme Diş Sağlığı İçin De Önemli!

Dişleri Çürüten Gıdalar

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Köprülü, uygun beslenmenin çocukların genel sağlığı kadar ağız ve diş sağlığı için de önemli olduğunu söyledi.

Okul öncesi çocuklarda en sık tüketilmesi gereken gıdanın süt ve süt ürünleri olması gerektiğini vurgulayan Köprülü, sütün çürüğe karşı koruyucu etkisi olabileceği konusunda kesin kanıtlar bulunduğunu, peynirin de koruyucu etkisinin olduğunu söyledi.

OMÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Köprülü, beslenme alışkanlıklarının diş çürükleri üzerinde önemli rol oynadığını, sosyoekonomik durumu kötü olan toplumlarda yaşayan çocuklarda diş çürüğü oluşma olasılığının zayıf beslenme nedeniyle yüksek olduğunu vurguladı. Şekerli gıdalarla beslenmenin çocuklarda diş çürüğünü artırdığını ifade eden Köprülü, şöyle devam etti: “Şekerden zengin besinlerin azaltılmasıyla çürük aktivitesi azalacaktır. Yüksek şeker içeren yiyecekler temel gıdalarda genellikle düşüktür.” (Bakınız, Çocukların Dişleri Niye Çürüyor?)

Yüksek şeker tüketiminin bir örneğinin uzun süre veya gece biberonla beslenme olduğunu anlatan Köprülü, “Son çalışmalar biberonla uyumanın önemli risk faktörü olduğunu, çürük oluşumunu kolaylaştırdığını göstermiştir. Birçok çalışmada ise okul öncesi çocuklarının önemli kısmının biberonla yattığını göstermiştir”dedi. (Bakınız, Biberon Çürükleri)

Taze meyvelerinde şeker içerdiğini ve bunların bazı durumlarda çürük yapma kapasitesine sahip olduğunu ifade eden Köprülü, şu bilgileri verdi: “Buna rağmen meyve suyu ve meyve özlü içecekler kendi yüksek şeker içeriklerinden dolayı daha fazla çürük yapma potansiyeline sahiptirler. Maalesef biberonlar, şişeler bu meyve suları ile doldurulmakta ve çocuklara atıştırma olarak verilmekte, hatta yatağına bile götürülmektedir. Bunların yüksek tüketimi diş çürüğü potansiyelini artırmaktadır.” (Bakınız, Dişleri Çürüten Gıdalar)

 

Çürüğe Karşı Süt ve Süt Ürünleri

Okul öncesi çocuklarda en sık tüketilmesi gereken gıdanın süt ve süt ürünleri olması gerektiğini vurgulayan Köprülü, sütün çürüğe karşı koruyucu etkisi olabileceği konusunda kesin kanıtlar bulunduğunu, peynirin de koruyucu etkisinin olduğunu söyledi. Diş çürümelerini engellemek için koruyucu tedaviye erken başlanması gerektiğini de ifade eden Köprülü, doğumdan önce annelerin beslenme ve ağız-diş sağlığı konusunda eğitilmeleri gerektiğini de kaydetti. (Bakınız, Tatlıdan Sonra Süt ve Ayran Diş Çürüğünü Azaltıyor!)