İmplant Fiyatları 2021 | Zirkonyum Diş Fiyatları 2021 Ankara İstanbul
Tıkla Ara!
İmplant ve Estetik Diş Hekimliği

Bayram Şekeri Dişlerinizi Çürütmesin?

Bayram Şekeri Dişlerinizi Çürütmesin!

Ramazan Bayramı’nda fazla tüketilen şeker, ağızdaki ortamı asitleştirdiğinden diş çürüğü oluşumunu hızlandırıyor.

11 Kasım 2004 —  Bayram ziyaretlerinde tatlıdan hemen sonra havuç ve salatalık yenmesinin, şekersiz sakız çiğnenmesinin faydalı olabileceği belirtildi.

Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Alparslan Gökalp, Ramazan Bayramı’nda şekerli yiyecek tüketiminin arttığını söyledi. Şekerli gıdaların dişlerin yüzeyine yapışarak, bakteriler tarafından kolaylıkla asite dönüştürülebileceğini ifade eden Gökalp, bu yüzden sık aralıklarla tüketilen şekerin ağızdaki ortamı asitleştireceğini ve diş çürüklerine yol açabileceğini ifade etti. (Bakınız, Çocukların Dişleri Neden Çürüyor?)

Bayramda özellikle çocuklar başta olmak üzere herkesin yenen her tatlıdan ve şekerden sonra mutlaka ağzını temizlemesi gerektiğini vurgulayan Gökalp, şunları kaydetti: “Diş çürüklerinin önüne geçmek için diş fırçalama imkanı olmadığı zamanlarda tatlıdan hemen sonra havuç ve salatalık yemek, şekersiz sakız çiğnemek faydalıdır. Havuç az şekerli olması ve fazla çiğneme gerektirmesi nedeniyle ağızdaki şeker kalıntılarının temizlenmesinde önemli rol oynar. Bu yüzden, bayram ziyaretlerinde havuç ya da salatalık da taşınabilir.” (Bakınız, Dişlere İyi Gelen Besinler)

 

Ev Sahibe de Duyarlı Olmalı

Bayram ziyaretlerinde ev sahiplerinin de misafirlerin ağız sağlığı konusunda duyarlı olması gerektiğini dile getiren Gökalp, ev sahiplerine tatlıdan sonra misafirlerin ağız temizliği için gereken ortamı hazırlamasını önerdi. Bunun için misafirlere ağzın temizlenmesi için bir bardak su verilebileceğini vurgulayan Gökalp, “Çürüğün önlenmesi için bir parça peynir bile yenebilir. Peynir, ağızdaki asitleri nötrleştirdiği için çürüğün önüne geçer. Ev sahipleri, tatlıdan sonra birer parça peynir de ikram edebilir” dedi.