İmplant Fiyatları 2021 | Zirkonyum Diş Fiyatları 2021 Ankara İstanbul
Tıkla Ara!
İmplant ve Estetik Diş Hekimliği

Ağız Temizliği İle Gelen Kalp Sağlığı

Ağız Hijyeni ve Çürüklerden Korunma

ABD’de yapılan bir araştırma, ağız temizliğinin, kalp ve damar hastalıklarını önleyebileceğini ortaya koydu

Ağızlarında diş eti iltihabına neden olan yüksek seviyede bakteriye rastlanan kişilerin şah damarlarının çeperlerinde kalınlaşma olduğu tespit edildi. Uzmanlar, diş eti iltihaplarının tedavi edilebilir ya da önlenebilir olduğu durumlarda, ağız sağlığına dikkat etmenin kalp ve damar sağlığını korumada büyük önem taşıdığına dikkat çektiler.

New York’taki Columbia Üniversitesi Tıp Fakültesi doktorlarının yaptığı ve ABD Kalp Derneği’nin Circulation tıp dergisinde yayımlanan araştırmanın, ağızlarında diş eti iltihabı olan kişilerde kalp krizi geçirme tehlikesinin daha fazla olduğunu açıkça gösterdiği belirtildi. (Bakınız, Diş Eti Hastalıkları)

Araştırmacıların damar sertleşmesini ortaya çıkarmak amacıyla daha önce kalp krizi geçirmemiş 657 kişinin ağzındaki bakteri sayısını ve şah damarların genişliğini ölçerek yaptıkları testlerde, ağızlarında diş eti iltihabına neden olan yüksek seviyede bakteriye rastlanan kişilerin şah damarlarının çeperlerinde kalınlaşma olduğu anlaşıldı.

Araştırmayı yürütenlerden Dr. Moise Desvarieux, daha önce araştırmacıların ağız içinde görülen iltihaplar ve damar sertleşmesi arasında bağlantı kurmadıklarını belirterek, “diş eti iltihaplarının tedavi edilebilir ya da önlenebilir olduğu durumlarda, ağız sağlığına dikkat etmenin kalp ve damar sağlığını korumakta çok önemli olabileceğini” söyledi.

 

Çürük diş kalp krizi riskini artırıyor.

Sağlıksız ve iltihaplı dişlerin başta kalp olmak üzere insan vücudundaki bütün organları olumsuz etkilediği bildirildi.

Türk toplumunda ağız ve diş sağlığı kültürünün yeterince oluşmadığını belirten Diş Hekimi Cemil Başöz, "Ağız ve diş sağlığı ihmale gelmez. Çürük dişler kalp krizi riskini artırdığı gibi eklem romatizmasına da yol açar. İnsanlarımız bunları bilmelerine rağmen acı çekeceklerini düşünerek dişçiye gelmiyor. İnsanlarımız bu konuda o kadar ihmalkar ki, ücretsiz olmasına rağmen ulusal diş koruma günlerinde bile kontrole gelmiyor" dedi.

Sağlıksız ve iltihaplı dişlerin insan vücudundaki bütün organları olumsuz etkilediğini söyleyen Diş Dr. Başöz, "İltihaplanma sonucu yaşanan tehlikelerin başında kalp krizi riskinin artması gelmektedir. Gerek bilinçsiz toplum, gerekse altyapının yetersizliği nedeniyle birçok insan diş bakımı ve tedavisi ile ilgilenmiyor. İhmal edilen diş sağlığı, başta kulak ve gözler olmak üzere tüm vücudu etkiliyor. Ne yazık ki birçok insanımız diş sorunu nedeniyle ya eklem romatizması hastalığına yakalanıyor ya da kalp krizi sonucu ölüyor" diye konuştu. (Bakınız, Diş Çürükleri)